Wolfraamcarbide: knoertharde, zeer slijtvaste verbinding
In dit artikel zetten we geen metaal centraal, wél een zeer bijzondere verbinding. Na Diamant is dit één van de hardste materialen. Het is zeer slijtvast, maar ook lastig te bewerken. We hebben het over Wolfraamcarbide, een combinatie van Wolfraam (Tungsten), Koolstof en Kobalt. In dit artikel vertellen we over de eigenschappen en toepassingen van deze bijzondere verbinding.
Bredere toepassing van speciale metalen
Wolfraamcarbide wordt steeds vaker toegepast, wat past bij een trend die Metel ziet over de hele markt voor speciale, high performance metalen. Metel ziet een toename in het gebruik van exotische, high performance metalen, waarbij de unieke eigenschappen van deze metalen een steeds grotere rol spelen. In het verleden koos men eerder voor goedkopere materialen om hoge kosten te vermijden. Nu zien we een verschuiving; hogere kosten voor duurzame materialen worden steeds meer de norm. Dit komt doordat stilstand van machines veel duurder is.
Wat is Wolfraamcarbide?
Wolfraamcarbide is één van de verbindingen die in steeds meer toepassingen gebruikt wordt. Maar wat is Wolfraamcarbide precies? Zoals gezegd is het geen metaal, maar een verbinding. Een zeer sterke verbinding door de combinatie van Wolfraam (Tungsten), Koolstof en Kobalt.
Wolfraam zien we in veel high-tech industrieën, omdat het niet alleen het hoogste smelt- en kookpunt van alle metalen heeft, maar ook een zeer hoge dichtheid. Door de combinatie van Wolfraam en Koolstof ontstaat er een ontzettend sterke verbinding Kobalt wordt vaak aan deze combinatie toegevoegd om beide elementen samen te voegen tot één verbinding.
Eigenschappen en toepassingen Wolfraamcarbide
Wolfraamcarbide is zeer sterk, zeer hard, zeer slijtvast en heeft een zeer hoge dichtheid. Dankzij deze eigenschappen is Wolfraamcarbide zeer geschikt als slijtagedeel, daar waar continue wrijving optreedt. Denk aan onderdelen van transportbanden, koppen van boren in de olieboring of machines die kabels trekken over de zeebodem, waar zand en zout continue aanwezig zijn. We zien Wolfraamcarbide onderdelen onder andere terug in de volgende markten:
- Olie en energie
- Semiconductors
- Elektronica
- Machinebouw
- Tooling
- Lucht- en ruimtevaart
- Automotive
We kennen verschillende gradaties Wolfraamcarbide, waarin de verhouding Wolfraam en Koolstof verschilt. De exacte eigenschappen en geschikte toepassingen zijn dan ook afhankelijk van deze samenstelling. Meer inzicht in de verschillende gradaties krijg je eenvoudig dankzij onze datasheet, maar we gaan natuurlijk ook graag in gesprek over de mogelijkheden die het beste passen bij jouw toepassing.
Kansen en uitdagingen van Wolfraamcarbide
Wolfraamcarbide onderdelen worden in uiteenlopende toepassingen gebruikt. Dankzij de kenmerkende eigenschappen realiseer je met Wolfraamcarbide onderdelen die zeer slijtvast zijn en lang meegaan.
Toch zitten er ook nadelen aan Wolfraamcarbide. In de regel is een harder materiaal ook een brosser materiaal, daarin is Wolfraamcarbide geen uitzondering. Hoewel het zeer geschikt is voor draaien en slijpen, is een slaande of klappende beweging uit den boze want dan spat het uiteen. Ook is Wolfraamcarbide lastig te bewerken, juist omdat het zo sterk is. Daarom werken wij met een gecertificeerde fabriek die maatwerk Wolfraamcarbide onderdelen maakt op basis van een technische tekening en de aangeleverde toleranties.
“Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp, kunnen we binnen vier tot zes weken maatwerk Wolfraamcarbide onderdelen leveren, dat is een relatief snelle doorlooptijd”, aldus Nick Kesteloo, manager bij Metel.
Metel levert wereldwijd speciale metalen aan bedrijven actief in veeleisende markten zoals bijvoorbeeld semiconductor, de medische sector en petrochemie. Door middel van bijvoorbeeld afroepcontracten verzekert onze klant – toeleveranciers en OEM – zich van de beschikbaarheid én een constante kwaliteit van de gewenste metalen. Wil jij meer weten over de dienstverlening van Metel? Neem dan contact op via 0416-724 800 of mail info@metel.nl.