Eigenschappen en toepassingen Niobium
Wist je dat de namen van Tantaal en Niobium gebaseerd zijn op Griekse mythes? Niobium lijkt zo sterk op Tantaal dat pas 45 jaar na de ontdekking van beide metalen werd vastgesteld dat het niet om één maar twee metalen ging. In dit artikel duiken we in Niobium, van de ontdekking en naamgeving tot aan de eigenschappen en toepassingen.
Herkomst naam Niobium
Het metaal Niobium dankt haar naam net als Tantaal aan de Griekse mythologie. De mythe klinkt als volgt: Koning Tantalus had drie kinderen, Pelops, Niobe en Broteas. Hij wilde de alwetendheid van de Griekse goden testen met een list. Voor een diner van de goden offert hij in het geheim zijn zoon Pelops. Maar, de goden hebben het bedrog door, wekken Pelops weer tot leven en besluiten Tantalus te straffen. Hij wordt voor het leven gevangen gezet, met water en vruchten net buiten bereik, een ware “tantaluskwelling”. Hoewel Niobe niets met dit bedrog te maken had wordt ook zij uiteindelijk door de Griekse goden gestraft voor haar arrogantie en trots: Apollo en Artemis vermoorden haar negen kinderen.
Tantaal is vernoemd naar Tantalus vanwege de “kwelling” die het is om het metaal te winnen. Niobium is vernoemd naar Niobe, omdat het metaal zo sterk verwant is aan Tantaal dat pas 45 jaar na de ontdekking van het element Tantaal vastgesteld werd dat Niobium een ander element is. De gelijkenissen tussen Tantaal en Niobium hebben lange tijd voor verwarring gezorgd. Hoewel Tantaal al in 1802 ontdekt werd en in 1846 voor het eerst werd vastgesteld dat Niobium een ander element is, besloot de International Union of Pure and Applied Chemistry pas in 1950 definitief om Niobium te erkennen als zelfstandig element.
Eigenschappen Niobium
We duiden Niobium met Nb en atoomnummer 41. Net als Tantaal wordt Niobium gewonnen in onder andere Canada, Australië, Brazilië, Nigeria en de Democratische Republiek Congo. Het zilverachtige metaal komt net zoveel voor als lood, maar in kleinere concentraties.
Ook in eigenschappen heeft Niobium veel gemeen met Tantaal, beide metalen zijn biocompatibel en zeer corrosiebestendig, met name in chemische substanties zoals geconcentreerde zuren en vloeibare alkalimetalen. Het smeltpunt van Niobium is 2477⁰C. Niobium is ook een sterk geleidend materiaal, zowel thermisch als elektrisch. Van alle supergeleidende elementen is Niobium zelfs tot de hoogste temperatuur geleidend.
Toepassingen Niobium
Niobium wordt veel gebruikt in high-tech toepassing, onder andere in deze markten/toepassingen;
- Medische apparaten
- Nucleaire energie
- Lucht- en ruimtevaart
- Chirurgische implantaten
- Elektronica
- Optische lenzen
- Chemische industrie
- Deeltjesversneller (Cern)
Niobium in superlegeringen
Niobium wordt in veel verschillende legeringen gebruikt omdat kleine hoeveelheden van het metaal grote sterkte en corrosiebestendigheid biedt aan andere metalen. Niobium wordt ook gebruikt in zogenoemde superlegeringen. In combinatie met Nikkel en Kobalt wordt het bijvoorbeeld gebruikt om raket- en straalmotoren bestendig te maken tegen grote temperatuurverschillen. Het metaal is in deze toepassingen ook gewild om haar sterkte en eenvoudige bewerking.
Benieuwd naar de voordelen van een samenwerking met Metel? Ons team vertelt je graag alles over ons programma of onze aanpak en deelt met veel plezier voorbeelden van succesvolle samenwerkingen met afnemers in jouw specifieke markt. Maak een afspraak via 0416 – 724 800 of mail n.kesteloo@metel.nl