Eigenschappen Titanium ideaal voor high-tech toepassingen

Met de hoogste sterkte-gewicht-verhouding van alle elementen heeft Titanium een plek gevonden in veel high-tech toepassingen. Voor Metel is Titanium dan ook één van de belangrijkste metalen uit haar programma en we leveren het in een grote verscheidenheid aan legeringen (grades) en vormen. Elke legering heeft zijn voor- en nadelen en Metel helpt haar klanten met de selectie van de juiste. In dit artikel kijken we naar de toepassing en historie van dit element.

“Een markt waarin Titanium veel wordt toegepast is – naast de luchtvaart en medische sector – natuurlijk de semiconductor industrie. Titanium is licht, niet magnetisch en heeft toch de stijfheid waar ze naar zoeken. Met Titanium heeft deze markt de oplossing voor een groot aantal uitdagingen in handen.“ – Dennis Wijnants, directeur Metel

Ontdekking van Titanium

Een metaal dat corrosiebestendig is en een ongekende sterkte-tot-gewicht ratio heeft? Ontdekker William Gregor had het in 1791 nog niet door, maar het element is hierdoor ideaal voor veel high-tech toepassingen. Titanium is ook heel toepasselijk vernoemd naar de Titanen uit de Griekse mythologie. Pas in 1932 werd het 99.9% pure Titanium (zoals wij dat tegenwoordig kennen), buiten een laboratorium bereid. Het proces – het Kroll proces – dat hiervoor gebruikt werd is nog steeds het belangrijkste proces voor commerciële productie.

Toepassing van Titanium

In de jaren 50 en 60 werd Titanium vooral in militaire toepassingen gebruikt en was het volgens de Verenigde Staten een strategische grondstof. Tegenwoordig worden sterke, lichtgewicht Titaniumlegeringen gebruikt in een grote verscheidenheid aan markten zoals:

  • Lucht- en ruimtevaart
  • Chemische- en petrochemische industrie
  • Automotive
  • Landbouw
  • Medische toepassingen
  • Telefonie
  • Luxe goederen

Eigenschappen Titanium

De hoge sterkte-gewicht verhouding en corrosiebestendigheid zijn de belangrijkste reden voor deze markten om Titanium in te zetten. Er zijn daarnaast een aantal eigenschappen die als bijkomend voordeel gezien kunnen worden. Titanium heeft namelijk non-magnetische eigenschappen en een beperkte elektrische of thermische geleiding. Ook is het specifiek voor medische toepassingen relevant dat het metaal ‘biocompatibel’ is, wat betekent dat het niet afgestoten wordt door het lichaam en ingezet kan worden voor bijvoorbeeld een implantaat

Titaniumlegeringen

“De krachtpatser van Titanium is zonder meer de Grade 5 legering,” zegt Dennis Wijnants. “Meer dan 50% van het wereldwijde gebruik van Titanium is Grade 5. Dit komt vooral door de luchtvaartindustrie. Titanium grade 5 is drie keer zo sterk als Grade 2, maar heeft hetzelfde soortelijk gewicht en is goed bewerkbaar.”

Metel levert Titanium in een grote verscheidenheid aan legeringen en vormen. We leveren het niet alleen in staf en plaat, maar ook als buis, draad, folie en koker. Veelgevraagde Grades zijn:

  • Titanium Grade 1
  • Titanium Grade 2
  • Titanium Grade 5 (TI6Al4V)
  • Titanium Grade 23 (ELI)
  • Ti6Al7Nb

Medische toepassing van Titanium

Grade 23 is een medische Grade en is qua samenstelling gelijk aan Grade 5, ook wel bekend als Ti6Al4V, maar met een hogere zuiverheid. De hogere zuiverheid zorgt ervoor dat er meer rek in het metaal zit, waardoor het niet in het lichaam afbreek. Daarnaast voorkomt de hoge zuiverheid de kans op infecties.

De benaming daarvoor is ELI – Extra Low Interstitials – en maakt dat Grade 23 ook wel omschreven wordt als Ti6Al4V ELI.

Metel levert daarnaast natuurlijk ook Titanium dat nog sterker of harder is of aan andere eisen voldoet. Op onze productpagina over Titanium vind je niet alleen de verschillende legeringen maar ook specifieke datasheets. Maar nog makkelijker is het als je contact opneemt. Bel 0416 724 800 of stuur een mail naar n.kesteloo@metel.nl en we vertellen je graag of jouw Titaniumlegering op voorraad is.